Bike and buslanes in Tirana

Thursday morning, after saying goodbye to Lisa and Felix, the biketour had a rendez-vous with people from ECAT, a Tirana based NGO which assist the government on environmental and technical issues. As Tirana is totally overcrowded with cars, the city has a problem with small particle (soot) pollution. To fight this silent killer the local government started to promote public transport and cycling in town. After visiting several towns in France and Germany, ECAT made a plan to construct combined bike- and buslanes. These will encourage citizens to make more use non-polluting transport options. ECAT invited The Biketour for a…

Continue reading

Fryma e ajrit të pastër

Ne jemi Ecotopia Bike Tour, një grup mderkombëtar nga 11 vende, që qarkullojmë nëpër Ballkan. Qëllimi ynë ëstlitë të rrisim ndërgjegjësimin mjedisor. Elbasani ëslitë qyteti më i ndotur i Ballkanit Perëndimor. Kjo ndotje ka shumë pasoja për popullsinë këtu dhe shëndetin e tyre. Tre operatorë të mëdhenj, i çelikut, çimentos dhe ferrokromit shkaketojnë ndotjen me të madhe dhe nuk zbatojne ligjin mjedisor shqiptar.

Continue reading